THE DOSAGE CALCULATION.RULES: D ÷ H × S= A.(NURSING)

1.The doctor orders for phenobarbital 0.2gm for sleep. Each capsule is labeled 100mg.The nurse should administer how many capsules per dose?.

0.1gm =100mg

0.2gm =200mg. Each capsule is 100mg .

Give 2capsules.

2.The doctor orders Atropine sulfate 0.8mg IM at 09am.In stock is 0.4mg vial labeled.The nurse should give?.

0.8mg/0.4mg ×1ml =2ml.

The nurse will give 2ml IM.

3.The doctor orders benadryl 25mg IM Q4hours prn itching. In stock is ampule of 50mg(2cc).The nurse should administer how many cc?.

25mg/50mg ×2ml= 1cc.(25mg divide by 50mg multiple by 2cc)=1cc.

Correct answer: 1cc IM.

4.The doctor prescribes phenytoin 100mg po each day.On hand are phenytoin capsules labeled 0.1gram.The nurse should administer ———–capsule(s) per dose.

Correct answer 1capsule. (0.1gm=100mg)

5.The Physician prescribes acyclovir 0.8gram po q4hours.On hand are acyclovir tablets labeled 200mg.The nurse should administer——– tablet(s)for each dose.

Correct answer: 4tablets

0.1gm =100mg.

0.8gm =800mg divide by 200mg.800/200= 4

6.The physician prescribes alprazolam 1mg po tid.On hand are 0.5mg alprazolam tablets. The nurse should administer——-tablet(s)per dose.

0.5mg+ 0.5mg = 2tablets.

7.The doctor prescribes 600mg of acyclovir po Q4hours. On hand are acyclovir tablets labeled 200mg.The nurse should administer——– tablet(s) per day.

Correct answer 18tablets in a day.

600mg/200mg =3.That is you will give 3tablets every 4hours. So how many tablets daily?.24hours ÷4hours =6× 3 =18tablets/day.

8. The doctor orders 0.2gm of misoprostol.On hand ate 200mg misoprostol tablets. The nurse should administer———tablet(s) per dose.

Correct answer 1 tablet.

0.2gm =200mg. 200mg ÷200mg = 1tablet.

9. The doctor orders pemoline 37.5mg po qam.The pharmacy sends 18.75pemoline tablets. The nurse should administer —– tablet(s) per dose.

Correct answer 2tablets .

D/H ×S = A. 18.75 ×2 =37.5mg

10.The doctor orders diltiazem hydrochloride SR gr 1 and half po bid. (One and half) On hand are diltiazem HCI SR labeled capsules 90mg per capsule. The nurse should administer—– capsule(s) per dose.

1capsule.

gr 1 =60mg. gr1/2(half gr) = 30mg.60mg+30mg = 90mg

90mg÷90mg= 1capsule.

11.The doctor orders phenobarbital gr 1 2/3 .But available on hand is 100mg phenobarbital tablets. The nurse should give how many tablets ——per dose?.

1tablet.

12. The pharmacy sends 0.25mcg of calcitriol capsules. The doctor orders reads 0.5mcg of calcitriol capsules po qdAm. The should should give ———-capsules per dose.

2capsules.

13.The doctor orders nitroglycerin 0.3mg sublingual at onset of chest pain. Dose may be repeated in 5minutes. On hand are are 1/200gr nitrogen tablets. The nurse should administer———–tablet(s) per dose.

1tablet.

14.The doctor orders allopurinol 0.6g po qd.On hand are 300mg allopurinol tablets. The nurse should administer———tablet(s) per dose.

2tablets.

15.The doctor orders amoxicillin 250mg q8hours On hand are 125mg chewable amoxicillin tablets. The nurse should administer ———tablets per dose.

2tablets.

16.The doctor orders amoxicillin/potassium clavulanate 20mg/kg/day po in 4 divided doses to a child weighing 66pounds.The pharmacy sends 150mg amoxicillin/potassium cavulanate tablets. The nurse should administer ———tablet(s) per dose to this child.

1tablet.

17.The doctor orders ampicillin sodium 0.5g po 4 times a day. On hand are 500mg ampicillin capsules.The nurse should administer——– capsule(s) per dose.

1capsule.

18.The doctor orders anastrozole 1000mcg po once a daily. Available are 1mg anastrozole tablets The nurse should administer———–tablet(s) per dose.

1tablet.

19.The doctor orders acetaminophen 650mg po Q4hours prn pain. Available are 325mg acetaminophen tablets. The nurse should administer———tablet(s)per dose.

2tablets.

20.The doctor orders atorvastatin calcium 10mg po once a day.Available are 0.01g atorvastatin calcium tablets. The nurse should administer———- tablet(s) per dose.

1tablet.

21.The doctor orders atenolol 100mg po once a day.Available are 50mg atenolol tablets. The nurse should administer——- tablet(s)per daily dose.

Correct answer 2tablets. 50mg+ 50mg =100mg( 2tablets of the 50mg)

22.The doctor orders verapamil hydrochloride 120mg po q6hours.On hand are 2gr verapamil tablets. The nurse should administer———–tablet(s) per dose.

1tablet.

23.The doctor orders celecoxib 200mg po in 2 divided doses per day. On hand are 100mg celecoxib capsules. The nurse should administer———— capsule(s)per dose.

1capsule.

24.The doctor orders fexofenadine 120mg po in divided doses per day. Available are 60mg fexofenadine capsules. The nurse should administer———-capsules per dose.

1capsule.

25. The doctor orders auranolin 3mg Q8hrs po.On hand are 6mg scored tablets of auranolin.The nurse should administer——-tablet(s) per dose.

Half tablet. 1/2tablet.

26.The doctor orders ibuprofen 800mg po every 6hours for pain.On hand are 400mg ibuprofen caplets. The nurse should administer ——– caplet(s) per dose.

Correct answer 2caplets (400mg +400mg=800mg)

27.The doctor orders digoxin 0.25mg po qAm.On hand are 125mcg digoxin tablets. The nurse should administer———— tablet(s) every morning after counting the client’s apical pulse.

2tablets.

28.The doctor orders diffunisal 0.5g po Q12hours. Available are 250mg diffunisal tablets. The nurse should administer——–tablet(s)per dose.

2tablets.

29.The doctor orders 0.15mg of levothroid to be administered by mouth every morning. Pharmacy sends 150mcg of levothroid tablets. The nurse should administer how many tablet(s) for each dose.

1tablet.

30.The doctor orders 500mg of amoxicillin by mouth to be administered every 6hours. On hand are 250mg of amoxicillin capsules. The nurse should administer how many capsule(s) for each dose. The nurse will administer how many capsules per day?.——

Correct answer 2capsules for each dose.

8capsules in a day.

31.The doctor orders carbidopa/levodopa 20/200 tid.On hand you have 10/100 carbidopa/levodopa tablets. The nurse should administer———- tablet(s) per day.

6 tablets in a day. (6tablets daily)

32.Mr Johnson doctor orders carisoprodol 1400mg per day in 4 divided doses. On hand are 350mg carisoprodol tablets. The nurse should give how many tablet(s) per dose.

1400mg ÷4 =350mg= 1tablet.

Correct answer 1tablet.

33.The doctor orders .125mg of digoxin daily. But pharmacy 125mcg digoxin tablets. The nurse should administer how many tablet(s) once a day.

1tablet.

34.The doctor orders carvedilol 3.125mg bid.Pharmacy sends to the floor 6.25mg carvedilol tablets.The nurse should give how many tablet(s) per dose.

3.125mg÷ 6.25mg = 1/2tablet.

35. The doctor orders oxycodone 5mg/acetaminophen (APAP)325mg combined tablets, one every 4hours for pain prn.The pharmacy has on hand 5mg/APAP 325mg oxycodone tablets .The nurse should administer a maximum of ——– in 24hours period.

correct answer 6tablets.

Every 4hours you give 1tablet.In 24hours?.

24hours ÷4hours = 6tablets.

36.The doctor wrote an order for cefaclor .5gm every 8hours. The pharmacy sends 250mg cefaclor capsules. The nurse should administer how many capsule(s) per dose.

Correct answer 2capsules.

.5gm =500mg.So divide 500mg/250mg =2capsules.

37.The doctor orders cefadroxil monohydrate 1g/day in a single dose.Pharmacy sends 500mg cefadroxil monohydrate capsules. The nurse should administer how many capsule(s) per dose.

Correct answer 2capsules.

1gm =1000mg.Divide 1000mg by 500mg

1000mg/500mg =2capsules.

38. The doctor orders cefpodoxime proxetil 400mg a day in two divided doses. The nurse should administer———–mg per dose.

Correct answer 200mg.

Divide 400mg by 2 = 200mg.

Rule =D÷H×S = A.

39.The doctor orders Celecoxib 200mg in two divided doses per day.In stock is 200mg capsules. The nurse should administer how many capsule(s)per dose.

Correct answer 1 capsule.

Rule D /H ×S = A.

D= order.(desire)

H= available. (Have)

S= Stock.

A= Answer.

200mg÷200mg 1capsule.

40.The doctor orders Cerivastatin 400mcg once a day.Available are 0.2mg of Cerivastatin tablets. The nurse should administer——— tablets daily.

2tablets.

400mcg= 0.4mg.

0.4mg ÷0.2mg =2tablets.

41. The physician orders Cetirizine hydrochloride 10mg Qday. Available are 5mg Cetirizine hydrochloride.The nurse will give how many tablets per day.

2tablets.

42.The doctor orders Chlorambucil 0.1- 0.2mg/kg in a single daily dose. The patient weighs140 pounds. What is the maximum daily dose that this patient can receive?.

Amobarbital 0.1gm IM at 07am.In stock are ampule of liquid labeled 200mg/3cc.

The nurse should administer how many?

0.1gm =100mg. 100mg/200+3cc= 1.5cc.

The nurse should administer 1.5cc IM.

43.1gm = 1000mg.

44. 0.1gm =100mg.

45.0.02gm =20mg.

46. 0.03gm = 30mg.

47. 0.5gm = 500mg.

48.60mg = 1gr.

49.1000mg =1gm.

50.600mg =0.6gm.

Published by edochie99

A Registered Nurse with over twenty years of hospital experience, an author with Masters Degree in Nursing,also Bachelor Degree in Nursing,graduated in 1996 from USC,University of Southern California.MSN in 2009 University of Phoenix.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: